Te nörd
Jag har blivit en te-nörd, jag dricker te hela tiden, mina favoriter just nu är Liptons Green Tchaé Citrus och Twinings Söder Te. Men omväxling förnöjer så jag har några fler sorter. Ett grönt och ett rött från friggs, hälsosamt skall det vara. Sen har jag ett koffeinfritt från Lipton och ett grönt också från Lipton. Det var Mika som fick mig att börja dricka te fast han bara dricker Liptons English breakfast tea.
Min te samling just nu, och Mikas English Breakfast.
Stress och allt högre krav får folk att längta efter inre ro och harmoni. Vi behöver dra ner på tempot och ta hand om oss själva både fysiskt och psykiskt. Te är ett av de sätt som kan hjälpa oss att klara detta.
Te och hälsa
Även om te har druckits under 4 000-5 000 år, är det först under de senaste åren som forskarna på allvar har börjat undersöka vilka ämnen som finns i te. Det är något som man ännu inte undersökt fullt ut, eftersom te visat sig innehålla tusentals olika beståndsdelar. En stor grupp är de så kallade flavonoiderna som också finns i bl.a. rödvin och frukt. Flavonoider är några av de mest kraftfulla antioxidanter som finns. Det finns ett samband mellan ett högt intag av antioxidanter i kosten och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper.
Även om te varken kan ersätta frukt eller grönsaker som också innehåller rikligt med antioxidanter, är det bra att veta att även en måttlig mängd te kan ge ett betydande bidrag med antioxidanter i kosten.
Te och antioxidanter
Antioxidanter kan ha en betydelse för hälsan eftersom de skyddar kroppen mot angrepp från s.k. "fria radikaler" som bildas när kroppen förbrukar syre. Men vi kan inte klara oss utan de fria radikalerna som ändå är livsnödvändiga. Det viktiga är att hålla dessa fria radikaler på en lämplig nivå. Det kan vi göra genom att välja livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter som oskadliggör de fria radikalerna. Te innehåller rikligt med flavonoider som är effektiva antioxidanter.Både svart och grönt te innehåller rikligt med flavonoider, men av olika sorter.
Te och koffein
Koffein är milt centralstimulerande och ger en uppiggande effekt. Koffein finns både i svart och grönt te, men innehållet beror på den tid som teet får dra, mängden teblad, omrörning och vattnets temperatur. Det finns två till tre gånger mer koffein i kaffe än i te.
Te och garvsyra
Det är en missuppfattning att te innehåller garvsyra. Den lite bittra smaken som man kan känna i teet kommer från de hälsosamma flavonoiderna. De mörka beläggningarna som sätter sig på temuggen är alltså inte garvsyra utan något som bildas när kalk från vattnet kommer i kontakt med flavonoiderna. Beläggningarna är helt ofarliga och kan tas bort med lite citronsaft eller salt.
Text lånad från Liptons hemsida.
Min te samling just nu, och Mikas English Breakfast.
Fakta
- Te är är världens mest poulära dryck.
- Dricker du te regelbundet kan cirkulationen förbättras, kolesterolhalten reduceras och du känner dig piggare.
- Lipton finns i över 110 länder.
Stress och allt högre krav får folk att längta efter inre ro och harmoni. Vi behöver dra ner på tempot och ta hand om oss själva både fysiskt och psykiskt. Te är ett av de sätt som kan hjälpa oss att klara detta.
Te och hälsa
Även om te har druckits under 4 000-5 000 år, är det först under de senaste åren som forskarna på allvar har börjat undersöka vilka ämnen som finns i te. Det är något som man ännu inte undersökt fullt ut, eftersom te visat sig innehålla tusentals olika beståndsdelar. En stor grupp är de så kallade flavonoiderna som också finns i bl.a. rödvin och frukt. Flavonoider är några av de mest kraftfulla antioxidanter som finns. Det finns ett samband mellan ett högt intag av antioxidanter i kosten och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper.
Även om te varken kan ersätta frukt eller grönsaker som också innehåller rikligt med antioxidanter, är det bra att veta att även en måttlig mängd te kan ge ett betydande bidrag med antioxidanter i kosten.
Te och antioxidanter
Antioxidanter kan ha en betydelse för hälsan eftersom de skyddar kroppen mot angrepp från s.k. "fria radikaler" som bildas när kroppen förbrukar syre. Men vi kan inte klara oss utan de fria radikalerna som ändå är livsnödvändiga. Det viktiga är att hålla dessa fria radikaler på en lämplig nivå. Det kan vi göra genom att välja livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter som oskadliggör de fria radikalerna. Te innehåller rikligt med flavonoider som är effektiva antioxidanter.Både svart och grönt te innehåller rikligt med flavonoider, men av olika sorter.
Te och koffein
Koffein är milt centralstimulerande och ger en uppiggande effekt. Koffein finns både i svart och grönt te, men innehållet beror på den tid som teet får dra, mängden teblad, omrörning och vattnets temperatur. Det finns två till tre gånger mer koffein i kaffe än i te.
Te och garvsyra
Det är en missuppfattning att te innehåller garvsyra. Den lite bittra smaken som man kan känna i teet kommer från de hälsosamma flavonoiderna. De mörka beläggningarna som sätter sig på temuggen är alltså inte garvsyra utan något som bildas när kalk från vattnet kommer i kontakt med flavonoiderna. Beläggningarna är helt ofarliga och kan tas bort med lite citronsaft eller salt.
Text lånad från Liptons hemsida.
Kommentarer
Trackback